Türkiye’nin tarihi keşfinin ardından iki ülke gözünü yeniden Karadeniz’e dikti.
Türkiye, iktidarda bağımsızlık amacıyla Karadeniz’de tarihi keşifler yapıyor. Bu başarı, bölgenin uluslararası çekiciliğine katkıda bulunmaktadır.
Karadeniz’in derinliklerindeki kaynaklar, enerjinin geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip. Doğal gaz keşifleri ise Türkiye’nin iktidar bağımsızlığı hedefinin dayanak noktası oldu.
Enerji siyasetindeki yerini sağlamlaştıran Karadeniz, yeni bir Hazar ya da Doğu Karadeniz olma yolunda ilerliyor. Türkiye’nin keşfettiği 710 milyar metreküplük rezerv uluslararası gözleri bölgeye çevirdi. Karadeniz gazını sisteme bağlama çalışmaları aralıksız sürerken, bölgede yeni keşif potansiyeli dikkat çekiyor.
Karadeniz’deki rezerv yeni işbirliği fırsatlarına kapı aralıyor.
“KARADENİZ’DEKİ HAREKETLİLİK YENİ FIRSATLAR VE YATIRIMLAR YARATACAK”
TESPAM Lideri Oğuzhan Akyener, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
Bu bağlamda Karadeniz bölgesine daha fazla yatırım gelme olasılığı yüksektir çünkü bir bölgede hareketlilik varsa, yatırım oyuncuları varsa lojistik imkânlar daha fazladır. Türkiye üzerinden geçtiğimiz güney güzergahında, güney güzergahını güçlendirmek ve bu güzergahtan Rus gazının sevkini sağlamak için çalışmalar yapılıyor. Bütün bunlar Karadeniz’in önemini artırıyor.
Kuşkusuz Türkiye’nin keşfi, Romanya’nın teknik nedenlerle girişimde bulunamadığı kendi deniz alanlarındaki alanların yeniden üretilmesi ile ilgili bir sinerji yaratmıştır. Bulgaristan da kendi denizcilik alanlarında çalışmaya başladı.
Karadeniz’in bir güç merkezine dönüştürülmesi uluslararası yatırımları çekecektir. Değişen şartlar ve güç gereksinimleri Karadeniz’in önemini artırmaktadır.
“BÖLGEDEKİ ÜLKELERİN ÇALIŞMASI GEÇMİŞTE KÂRLI DEĞİLDİ”
TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Pınar İpek de, “Merkez olmak için spot piyasada çok fazla oyuncunun alınıp satılması ve kontratların devlet şirketleri dışında farklı kaynaklardan sübvansiyonsuz alınıp satılması gerekiyor. Avrupalı ithalatçı ülkelerin bunu yapmayacağı aşikar” dedi. Rusya ile uzun vadeli sözleşmelerini yenilerler.Denizcilik yetki alanı içinde sahalar vardır.Bazıları o dönemde yabancı çokuluslu şirketler tarafından sondaj yapılmıştır,belirli bir miktar bulmuşlardır ancak ticari olarak bulamadıkları için projeye devam etmemişlerdir. karlı.” değerlendirmesini yaptı.
KARADENİZ, TÜRKİYE’NİN ÖNCLÜĞÜNDE GÜCÜN GELECEĞİNİN ANAHTARI OLACAK
Ülkeler kendi yetki alanlarındaki faaliyetleri yeniden değerlendiriyor. Türkiye dışındaki Karadeniz ülkelerinin deniz alanlarında keşfedilen birkaç saha bulunsa da bunların toplam büyüklükleri 200 milyar metreküpü geçmiyor. Türkiye’nin arama faaliyetleri yürüttüğü bölgenin bakir alanlar olması çalışmaları daha da önemli kılmaktadır. Türkiye’nin liderliğinde Karadeniz, gücün geleceğinde kilit rol oynayacaktır.